زعفران ایران در تنگنای صادرات؛ فقط ۳۰ درصد صادرات رسمی است

به گزارش جمهور پرس، غلامرضا میری درباره وضعیت تولید و صادرات زعفران در سالجاری افزود: برداشت محصول زعفران از ۱۰ مهرماه شروع و تا ۲۵ آذرماه ادامه خواهد داشت؛ بنابراین تا زمان پایان برداشت محصول نمی‌توان در مورد میزان دقیق تولید و مقایسه آن با سال گذشته اظهار نظر کرد زیرا این امر می‌تواند به […]

به گزارش جمهور پرس، غلامرضا میری درباره وضعیت تولید و صادرات زعفران در سالجاری افزود: برداشت محصول زعفران از ۱۰ مهرماه شروع و تا ۲۵ آذرماه ادامه خواهد داشت؛ بنابراین تا زمان پایان برداشت محصول نمی‌توان در مورد میزان دقیق تولید و مقایسه آن با سال گذشته اظهار نظر کرد زیرا این امر می‌تواند به تولیدکنندگان خسارت وارد کند.nnنایب رئیس شورای ملی زعفران سطح زیر کشت کنونی این محصول در کشور را ۱۲۷ هزار هکتار عنوان کرد و اظهار داشت: این کشت به طور عمده در استان‌های خراسان رضوی، خراسان جنوبی و خراسان شمالی متمرکز است، اما در مجموع ۲۷ استان به کشت زعفران می‌پردازند.nnوی اشتغالزایی در صنعت زعفران را قابل توجه دانست و تصریح کرد: در حال حاضر ۷۰۰ هزار نفر به طور مستقیم در تولید زعفران و در مجموع حدود ۳ میلیون نفر در زنجیره کاشت، داشت، برداشت، فرآوری، توزیع، عرضه و صادرات این محصول فعالیت دارند.nnمیری اضافه کرد: طبق آمارهای وزارت جهاد کشاورزی سال گذشته حدود ۴۵۰ تن زعفران در کشور تولید شد.nnفرآوری کنندگان زعفران را زیر قیمت می فروشندnnنایب رئیس شورای ملی زعفران با بیان اینکه تولید زعفران با چالش های جدی روبروست گفت: در گذشته کشاورزان بین ۱ تا ۲ هکتار کشت زعفران داشتند اما با افزایش سطح زیر کشت بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هکتاری، دیگر امکان مدیریت سنتی برداشت، جداسازی و فرآوری وجود ندارد و کشاورز مجبور است گل زعفران را به فرآوری‌ کنندگان بفروشد.nnمیری زمان نگهداری گل زعفران را تنها ۴۸ ساعت دانست و افزود: این فرآوری‌ کنندگان که شمار آنان حدود ۱۰۰۰ نفر برآورد می شود، هر ساله به دلیل کمبود نقدینگی مجبورند زعفران فرآوری شده را بلافاصله و گاهی زیر قیمت تمام شده به بازار عرضه کنند که این امر موجب نوسان شدید قیمت می‌ شود.nnرشد ۷۴ درصدی صادرات زعفران نسبت به مدت مشابه سال گذشته nnرئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران درباره صادرات زعفران گفت: براساس آمارها در شش ماهه اول سال جاری ۱۰۰ تن زعفران به کشورهای هدف صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۱۴۰۳) ۷۴ درصد رشد را نشان می‌ دهد.nnبه گفته وی، میزان صادرات زعفران ایران در سال ۱۴۰۳ به حدود ۵۷ تن رسیده بود.nnقیمت ۱۲۰ میلیون تومانی زعفران نگین برای مصرف کنندگانnnوی عرضه زعفران جدید را پوشال و نگین عنوان کرد و افزود: اکنون قیمت هر کیلوگرم زعفران پوشال ۱۰۰ میلیون تومان و نگین بین ۱۱۲ تا ۱۱۵ میلیون تومان از کشاوزان خریداری می شود که زعفران نگین درجه یک با نرخ حدود ۱۲۰ میلیون تومان در هر کیلوگرم به دست مصرف کنندگان می رسد.nnمیری با بیان اینکه هر کیلوگرم زعفران ایران در دنیا با نرخی بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ دلار به فروش می رسد تصریح کرد: اکنون هر کیلوگرم زعفران ایران در بازار جهانی با احتساب هزینه ها و سود صادرکنندگان با حدود ۵ درصد بالاتر از نرخ داخلی به فروش می رسد.nnوی خاطرنشان کرد: قیمت زعفران از اسفندماه سال ۱۴۰۲ تاکنون افزایشی نداشته و تنها در نوسان بین ۱۰ تا ۳۰ میلیون تومانی بوده است یعنی گاهی نرخش ۹۰ میلیون تومان و گاهی ۱۲۰ میلیون تومان است.nnرفع موانع صادراتی؛ تنها درخواست صادرکنندگان زعفرانnnرئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران یک مانع در صادرات زعفران را به اندازه ۱۰۰ مانع برشمرد و گفت: وقتی صادرکننده زعفران را می خرد و میلیارد ها تومان سرمایه گذاری در بسته بندی و اشتغال زایی انجام می دهد بنابراین باید صادرات توسط صادرکنندگان این صنعت انجام شود اما به دلیل اینکه صادر کننده ما امکان گشایش اعتبار اسنادی ندارد و مشتری پول را ۴۵ روز بعد از صادرات واریز می کند، صادرکننده ترجیح می دهد صادرات انجام ندهد.nnوی یادآورشد: همچنین با وجود تحریم ها، صادرکنندگان نمی توانند به همه کشورهای هدف صادرات داشته باشند بنابراین ناچارند زعفران را به تجار کشورهای دیگر بدهند تا زعفران ما در مقصد به دست مشتری برسد و تجار واسط بنابر کیفیت زعفران روی هر کیلوگرم از این محصول ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار هم دریافت می کنند.nnمیری افزود: آنچه مهم است اینکه با توجه به گذشته زمان صادرکنندگان ما مشتری های خود را از دست می دهند زیرا مشتری ترجیح می دهد از کسی که برای ما امانت کاری می کرد زعفران را بخرد تا دیگر ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار اضافی پرداخت نکند.nnوی یکی از عمده‌ترین چالش‌ های مطرح شده را مسئله برگشت ارز به کشور عنوان کرد و اظهارداشت: صادرکننده برای بازگرداندن ارز حاصل از صادرات با اختلاف نرخ ۳۰ تا ۳۵ درصدی در مرکز مبادله روبرو است که این امر انگیزه صادرات رسمی را کاهش می‌ دهد.nnنایب رئیس شورای ملی زعفران تصریح کرد: در واقع با وجود تحریم ها و موانع متعدد صادراتی تنها ۳۰ درصد از این صادرات با کارت بازرگانی صادرکنندگان زعفران انجام می شود و بقیه توسط تجار دیگر انجام گرفته است.nnبه گفته وی، این بدان معناست که از ۱۰۰ میلیون تن زعفران صادراتی تنها ۳۰ درصد آن با کارت بازرگانی صادرکنندگان این صنعت انجام شده است.nnقاچاق ماهانه ۱۰ تن زعفران از کشور nnمیری صادرات را موتور اقتصادی هر کشور دانست و گفت: این مشکلات به خروج قاچاق زعفران دامن زده است طبق آمارها ماهانه ۱۰ تن زعفران به صورت قاچاق از کشور خارج می شود که بخش عمده این کالاها بی کیفیت است و می تواند علاوه بر زیان اقتصادی، به اعتبار برند زعفران ایران در بازارهای جهانی آسیب وارد کند.nnوی اضافه کرد: صادرکنندگان ما سالها برای حفظ بازارهای صادراتی این محصول تلاش کرده اند اما قاچاق کنندگان زعفران را ۲۵ تا ۳۰ درصد زیر قیمت داخلی این محصول را در بازارها جهانی می فروشند.nnصادرات زعفران ایران به ۷۱ کشور هدفnnرئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران با اشاره به اینکه از سال ۹۷ تاکنون علیرغم تلاش های صورت گرفته هیچ یک ازموانع صادراتی برطرف نشده است اظهارداشت: صادرکنندگان زعفران بارها پیشنهاد ورود ارز خود را در بازار آزاد به نرخ توافقی، واردات محصولات مجاز به کشور در ازای ورود ارز، تبادل کوتاژهای صادراتی و ارز ناشی از صادرات با واردکنندگان کالاهای لوکس که دولت به انها ارز می دهد را داده اند اما تاکنون با هیچ یک از این پیشنهادات نیز موافقت نشده است.nnوی بر لزوم رفع موانع صادراتی، حمایت از فرآوری‌ کنندگان و اصلاح مقررات ارزی تاکید کرد و افزود: با وجود تحریم‌ ها، بازارهای صادراتی زعفران ایران از ۴۷ کشور به ۷۱ کشور گسترش یافته است و به طور حتم رفع این موانع می‌ تواند زمینه‌ ساز توسعه بیشتر صادرات شود.nnمیری گفت: امیدواریم با برداشت موانع صادراتی و تسهیل صادرات، صادرکنندگان ما بتوانند زعفران را با کارت بازرگانی خودشان انجام بدهند و دیگر زعفران در اختیار تجار غیرایرانی قرار نگیرد تا بازارهای صادراتی ایران از دست برود.